Cara Nak Buat Kuih Tepung Liat

Satukan tepung pulut dan tepung gandum. Kuih Tepung Bunga ini adalah kuih tradisi Negeri Terengganu yang paling mudah nak dibuat.


1

Bila musim durian.

. Cara-cara untuk membuat kuih tepung pelita. Kalau nak tahu cara nak buat bekas atau kelongsong tako boleh tengok video dekat Instagram Nur ya. Letak adunan 2 sudu makan dan ratakan.

Gunakan pasta spiral dan salutan tepung je sebagai bahan perasa. Bungkus kuih dengan kemas dan susun dalam periuk kukusan. 2 sudu besar gula beli online di sini.

Nampak berkilat cantik dah siap dah tu doh kita. 40gm tepung beras beli online di sini. Lepas ni nak buat sendiri cuma perlu ikuti je resepi yang dikongsikan ini.

Belajar cara mudah nak buat kuih lepat lemak manis dan apa bahan-bahan yang diperlukan. Tapi tak payah bergaduhlah ye. Masukkan santan sedikit demi sedikit sehingga jadi doh.

Cara Buat Kuih Tepung Pelita Ikut Sukatan Cawan. 12 cawan tepung gandum. Resipi Kuih Tepung Bunga Guna 4 Bahan Bahan-bahan.

Kalau buat kuih lepat ni bolehla buat untuk makan pagi atau pun minum petang. 1 ½ ketul nisey atau kalau tak ada boleh guna gula melaka beli online di sini. Ia dibalut dengan daun pisang menambahkan aroma kuih lepat liat ini.

1 helai daun pandan disimpul. Jom buat Kuih Tepung Pelita dengan mudah dan cepat. 4 sudu besar tepung beras ratakan 4 cawan santan saya guna 1 12 santan pekat 2 12 cawan air 1 tsp garam ratakan Kelongsong daun pisang.

2 cawan tepung pulut. Siapa nak resepi angkat tangan. Leperkan doh dan masukkan inti.

Tapi bila buat versi moden ni kenalah ikut cara dan step yang betul barulah menjadi. Cara untuk membuat Kuih Popular Malaysia iaitu Tepung Gomak. Cara-cara untuk membuatnya.

Kuih ni teksturenya liat. 1 23 cawan air 350ml-400ml. Ambil sedikit doh dan gentel bulat kemudian tekan dengan ibu jari.

Beranda Resepi Kuih Dangai Sukatan Cawan - Cara Untuk Membuat Kuih Dangai Kukus Gula Melaka Rasa Sekali. This Kedahan Kuih Was Actually Told To Me By My Reader Norehan Thanks Kak Liat Means Elastic Is Th Yummy Healthy Snacks Asian Desserts Asian Fusion Recipes Cara Masak Kuih Lepat Liat Kampung Yang Mudah Sedap Guna Sukatan Cawan. Bulatkan kecil-kecil dan balutkan dengan adunan doh tepung pulut.

BAHAN B BANCUHAN TEPUNG BERAS 4 cawan tepung beras 12 cawan santan perahan dari 1 biji kelapa Garam 12 cawan gula 2 sudu. Tidak terlalu lembik dan tidak terlalu keras. Guna loyang bersaiz 88 dan kukus.

Setiap kali berpuasa kuih ini antara yang akan menjadi rebutan ramai di bazar ramadan. Acuan kuih serabai ni berbentuk bulat. Sedap sampai taknak.

Gerenti Jadi Sedap. Hari ni saya nak kongsikan cara untuk membuat kuih getas. Padahal nak buat kuih siput ni perlukan tepung gandum tepung ubi dan marjerin yang perlu diuli.

Masuk air gula merah tadi sambil ditapis dan kacau hingga tidak berketul. Untuk inti Panaskan gula merah gula pasir daun pandan Secubit garam. 1 cwn gula merah.

Resepi ini telah dikongsikan oleh Puan Ida Zaida. Kemudian celupkan ke dalam telur. Kemudian letakkan inti kelapa dengan secukupnya.

Lebih buat kuih buah melaka. Masak air gula merah dan ketepikan. Empunya resipi kukus selama 40 minit menggunakan api perlahan 9.

Adunkan agak-agak menjadi doh seperti doh kuih koci. Jom saya kongsikan beberapa kuih lepat liat lemak manis resepi daripada Cik Puan Salmah Shahidan kita ni. Uli doh hingga tidak melekat di tangan.

Bila dah masak angkat kuih dan sejukkan. Bahan-bahan yang diperlukan adalah. Resipi Kuih Tepung Bunga Guna 4 Bahan Bahan-bahan.

Tak susah mana pun cara nak buatnya. Korang yang tak pernah try lagi kena cuba buat kuih ni kat rumah. Kalau makan masa panas bahan luar tu rangup.

Sangat mudah untuk menyediakannya sendiri. Kuih ni agak jarang untuk kita dapati di kedai-kedai yang menjual kuih. Jika masih tak jadi doh tambah air sikit lagi.

Ia dimasak secara kukus dan hasilnya kuih yang bertekstur kenyal dan rasa yang sungguh sedap. Bahan Doh Tepung Pulut 1 12 cwn tepung pulut air secukupnya Bahan Inti 3 cwn kelapa parut putih 1 cwn gula merah 12 cwn gula pasir 12 cwn air 1 sdb tepung gandum dibancuh dengan sedikit air 2 helai daun pandan disimpul. Blend semua bahan perap sekejap dah boleh masak dalam acuan.

Hiriskan kecil-kecil dan kisarkan bersama santan kelapa segar lalu ditapiskan airnya. 2 helai daun pandan disimpul. 1 sdb tepung gandum dibancuh dengan sedikit air.

Ambil daun pisang dan sapukan minyak. Inti buat siap-siap sehari sebelum nak buat tepung bungkus. 12 paket tepung pulut bancuhkan dengan air dengan sedikit garam.

Korang boleh dapatkan kat shopee atau mana-mana kedai kat. Kalau tak susah nak dapat tekstur yang rangup krup krap seperti resepi asal. Kuih lepat liat adalah kuih tradisi yang berasaskan tepung pulut gula merah dan berintikan kelapa bergaram.

Bahan Tepung Beras badan luarnya 1 12 cwn tepung beras 4 cwn santan garam secukup rasa. Adunan yang saya buat ni boleh dapat lebih kurang 20 biji kuih getas. 3 sudu besar tepung beras pulut.

Goreng dalam minyak yang panas sehingga merekah dan berbunga-bunga. Yang paling penting hanya guna 4 bahan sahaja untuk membuatnya. Masak atas api bg pekat.

1- Mula-mula cuci daun pandan sebersihnya. Letak sedikit lagi adunan tepung atas pisang dan kemaskan. Rasa pun lagi sedap.

So kena la buat sendiri kalau nak makan. Kuih tepung pelita merupakan sejenis kuih tradisional yang sedap dan enak rasanya. 3 cwn kelapa parut putih.

Campur air bersama tepung pulut sambil uli. Lepas kuih ros dah tercabut dari acuan rendam semula 1-2 minit dalam periuk kecil bagi panaskan acuan tersebut. Ada juga yang buat kuih ni dengan kuah manis durian.

Kemudian masukan tepung gandum. Golekkan doh ke dalam bekas berisi bijan dan susun dalam loyang yang disapu minyak. 12 cwn gula pasir.

Kacau santan Tepung Beras Garam. Masuk santan garam gula putih bersama tepung pulut di dalam bekas dan gaul sebati. Untuk membuat doh campurkan semua bahan kering dan campurkan air sedikit demi sedikit.

Kuihnya yang berlemak dan manis menjadi pilihan sebagai hidangan akhir selepas berbuka. 2 cawan gula pasir. RESEPI KUIH LEPAT LIAT LEMAK MANIS.

Jika tidak mahu inti boleh abaikan penggunaannya. Paling saya suka bahagian putih tu. Dah cair semua Masukan Kelapa kacau sebati.

Timbang doh seberat 30gm dan bulatkan inti seberat 10gm.


Kuih Serimuka Asian Desserts Malaysian Dessert Food Receipes


Pin By Nooraziah Abdul Aziz On Yummy Homemade Recipes Homemade Spices Food Receipes


1


Cara Masak Kuih Lepat Liat Kampung Yang Mudah Sedap Guna Sukatan Cawan

Post a Comment

0 Comments

Ad Code